Čtecí tety: Objednejte si pohádku na dobrou noc

 Čtecí tety: Objednejte si pohádku na dobrou noc

V České republice vznikla služba, se kterou se nikde jinde nesetkáte. Služba Čtecí tety přináší totiž zábavu a rozvíjí slovní zásobu dětí, a to přímo v jejich pokojíčku. Přitom pracuje s myšlenkou, kterou všichni známe: tou je důležitost předčítání dětem. Do konce roku 2016 mají Čtecí tety v plánu přinést příběh do 500 pražských rodin.

Pamatujete si, jestli vám doma četli? A pokud ano, ovlivnilo vás to? Možná víc, než si připouštíte. Čtecí tety věří, že čtení před spaním je zásadní pro dětskou osobnost a poskytují rodinám možnost objednat si profesionální „tetu”, která předčítání rozumí. Služba je určena dětem ve věku 3 až 10 let. V tuto chvíli mohou rodiny vybírat ze tří večerních bloků, a to každý den v týdnu.

„Pokud čtete dětem před spaním, přispíváte k jejich přirozenému zájmu o literaturu a učíte je, že náš svět se skládá z příběhů. Při předčítání jsou děti vystaveny vlastním představám, které neustále rozšiřují a pracují tak se svou fantazií a představivostí. To vše tvoří předpoklad pro pozdější tvořivé, kreativní uvažování, rozvoj myšlení a zdravé sebevědomí dětí,” říká zakladatelka projektu Tereza Pařízková, která vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU.

V průběhu příštího roku je ambicí dostat se na několik desítek čtení denně v hlavním městě a službu zároveň rozšířit do dalších měst. V první vlně půjde o Brno a následně o další města, včetně našich zahraničních sousedů. Tým Čtecích tet se v roce 2017 násobně zvětší a zároveň se rozšíří i o Čtecí tety, které ovládají cizí jazyky. Již v tuto chvíli si mohou rodiny objednat Čtecí tety, které předčítají v angličtině, němčině, či španělštině, seznam jazyků se však bude rozšiřovat.

Čtecí tety nemají v žádném případě ambice přebírat rodičovskou úlohu při čtení dětem, jsou událostí pro celou rodinu a rodičovskou úlohu posilují a doplňují. „Čtecí teta je až magická postava, která má šarm Mary Poppins a sebejistotu paní Láry Fáry. Výběr Čtecích tet je opravdu náročný, protože nerozhodují jen samotné zkušenosti s dětmi nebo jedinečný hlasový projev – Čtecí teta musí ovládat všechny tyto disciplíny a navíc být od prvního okamžiku dětem dobrou kamarádkou,” dodává Tereza Pařízková, která sama chodí dětem předčítat.

Všech nových náborů Čtecích tet se v budoucnu budou účastnit také děti ve věku malých posluchačů. Pařízková navíc pro zpětnou vazbu využívá speciální dotazník pro děti – s jeho vyplněním pomáhají dětem rodiče. Čtecí tety nezapomenou dětem zanechat dárek pod polštářem, to aby i ráno věděly, že je Čtecí teta navštívila. Čtecí tety mají v plánu navázat spolupráci s vybranými knižními nakladatelstvími stejně jako s českými firmami, které se věnují tvorbě pro děti.

Zdroj: TZ Čtecí tety

Related post

Leave a Reply

MámNapad.cz