Startup Farmbox doveze kvalitní lokální potraviny až k vám

Návštěva ve Švýcarsku namotivovala Irenu Šnekovou pustit se do vlastního podnikání v oblasti gastronomie. Pro své zákazníky vybírá a doručuje kvalitní české jídlo. Více o vzniku projektu se dozvíte v našem dalším rozhovoru.

O čem váš projekt je?
Chtěli jsme přiblížit farmáře lidem, kteří se běžně nedostanou do farmářských obchodů ani na trhy a podpořit tímto jednak dobré jídlo a jednak českou produkci. Náš projekt je založený na tom, že prodáváme především lokální potraviny. Až pokud to z nějakého důvodu nejde, sáhneme po těch dovozových, nicméně z naší nabídky tyto tvoří malé procento (do 5%).
Zároveň se snažíme chovat co nejvíce ekologicky. Objednávky dodáváme v kartonových krabicích, které jsou zálohované, tudíž je točíme do jejich rozpadnutí. Zboží objednáváme až na základě objednávek zákazníků, nevznikají tak „zbytečné“ potraviny, které by většinu své životnosti strávily někde na skladě. Zákazníkům jejich nákup vozíme doslova až k jejich dveřím, čímž se pro ně celý nákup stává velmi pohodlným.

Kdo všechno patřil do vašeho týmu?
Začínali jsme s maminkou a občas pomohl i tatínek. V současnosti stojíme za farmboxem pouze já a můj muž, nicméně za podpory celé naší rodiny. Máme malého synka, takže bez hlídání u babiček a pomoci mých dvou sester by to opravdu nešlo. A samozřejmě nám občas pomáhají brigádníci.

Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?
V minulosti jsem pracovala v jedné firmě jako manažerka pro německy mluvící země. Častá návštěva především Švýcarska mě donutila přemýšlet nad kvalitou jídla u nás a začala jsem tak hledat jiné možnosti. Ty tu však byli špatně dostupné a to mě přivedlo na nápad vytvořit farmbox. Od začátku jsme neměli ambice být kamenným obchodem, ale spíše webovou platformou, která spojí oba tábory – zákazníky a farmáře, malovýrobce a další šikovné lidi. Za 5 let se z toho společným úsilím podařilo vybudovat eshop se stabilní nabídkou více jak 1000 lokálních, poctivých a velmi chutných potravin. Zákazník si buď sám vybere, co si nakoupí nebo si může vybrat některý z hotových boxů.

Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?
Asi vymyslet celý způsob toho, jak budeme fungovat. Kdy se jaké zboží převezme, kdy se vše bude chystat, jak se to rozveze… Tím, že držíme pouze minimální zásoby trvanlivých potravin, je logistika na celém projektu asi to nejtěžší.

Co byste doporučili ostatním, pokud chtějí realizovat svůj nápad?
Bude to znít jako otřepaná fráze, ale nebát se toho a i když vám okolí nevěří a dává vám to najevo, nenechat se tím odradit. Kromě toho taky budete potřebovat peníze do začátku a to i na přežití, bez nich se neobejdete, pokud to myslíte vážně.

Na čem pracujete teď?
Neustále na farmboxu, máme sice v hlavách nápady i na jiné projekty, nicméně zatím náš čas potřebuje tento projekt. Pořád je co zdokonalovat a kam se posouvat.

Děkujeme za odpovědi a přejeme, ať se Farmbox daří dále rozvíjet.