Zasvětila život studiu kreativity a inovace: Teresa M. Amabile

Teresa Amabile je v České republice poměrně neznámou osobou. Přesto se jedná o jednu z nejrespektovanějších odbornic na poli kreativního myšlení. Podívejme se ve stručnosti čím se Amabile zabývala a kde působí.

Teresa M. Amabile se narodila v roce 1949. I když původně vystudovala chemii, dá se říct, že zasvětila svůj život studiu psychologie se zaměřením na kreativní myšlení. V roce 1977 dokončila doktorské studium psychologie na Stanford University.

Terese Amabile se původně zaměřovala na osobní kreativitu, postupem času se však čím dál více zabývali kreativitou v organizaci a týmovou kreativitou. Zvláštní pozornost také věnovala tomu, jakým způsobem nás prostředí ovlivňuje směrem ke kreativní činnosti. Z svou kariéru se stala autorkou více než 100 odborných článků a vydala několik publikací např. The Progress Principle: Using Small Wins to Ignite Joy, Engagement, and Creativity at Work nebo Creativity in Context and Growing Up Creative.

Její nejpublikovanější teorie se nazývá komponentní teorie kreativity. Je založena na tom, že se kreativita jendotlivce opírá o následující pilíře:

  1. Vnitřní motivaci
  2. Odbornost
  3. Schopnost kreativního myšlení
  4. Okolní prostředí, které podporuje kreativitu.

Theresa M. Amabile stále působí na Harvard Business School. Její přednášku si také můžete poslechnout na záznamu TEDx v Atlantě.

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Teresa_Amabile

http://www.hbs.edu/faculty/Pages/profile.aspx?facId=6409

Fotografie: Harvard Business School

Related post

Leave a Reply

MámNapad.cz