Rodinný pivovar Švihov

 Rodinný pivovar Švihov

SONY DSC

Rodina, harmonie, vlastní pivo, zdravá a poctivá farmářská strava, stylové ubytování… to je Rodinný pivovar Švihov v Němčicích u Lokte. Umístil se na předních příčkách v regionálních T-Mobile Rozjezdech. Navštivte a uvidíte. Hlavně nezapomeňte ochutnat pivo, které je vařeno podle originální holandské receptury.

O čem váš projekt je?
Koncept rodinného pivovaru Švihov v sobě zahrnuje jak samotnou výrobu kvalitního řemeslného piva a jeho distribuci a propagaci, tak též spojení piva a kvalitních surovin a z nich podávaných pokrmů, zcela bazálních jako grilované maso a klobásy, a v neposlední řadě ubytování se snídaní ve venkovské stodole. Pivovar bude mít v rámci areálu vlastní chmelnici a vlastní zeleninovou zahradu a záhony.
Dobré pivo potěší každého rodiče, pro děti bude na zahradě vybudováno dřevěné dětské hřiště, kamenná vodní atrakce a nabídneme dětské menu, svačinky s sebou a točenou zmrzlinu.
Přirozeně budeme využívat surovin od farmářů, s nimiž budeme mít navázán osobní vztah, a ideální by bylo, kdyby byli místní. Vyhledáváme spolupráci s řezníkem, jenž nám připraví na míru klobásy a špízy na gril, a s pekařem, jenž nám každé ráno doveze, nebo ideálně u nás napeče čerstvý chléb.
Rádi budeme spolupracovat s místními řemeslníky a výrobci a jejich výrobky nabídneme v rámci našeho farmářského obchodu, který bude součástí areálu pivovaru. Přejeme si zapojit místní obyvatele a vytvořit živou vesnici, kde jsou nové pracovní příležitosti.
V neposlední řadě budeme pěstovat houby na mlátě, abychom tak znovu využili odpadní produkt z výroby piva, a zajišťovat čerstvé dodávky do restaurací v regionu, čímž si též otevřeme cestu k představení našeho piva a navážeme osobní kontakty.
V čem jsme inovativní:
• Naše výroba piva je řemeslná a s příběhem.
• Naše holandské kořeny se prolínají pivními styly a precizností při výrobě.
• Jsme multikulturní, a tudíž přilákáme i zahraniční hosty.
• Zaměřujeme se na původní receptury piv, které jinde neochutnáte.
• Zbudujeme i vlastní chmelnici dle původních podblanických záznamů z archivu.
• Budeme unikátním způsobem párovat pivo a tradiční místní i zahraniční pokrmy.
• Najdete u nás delikatesy z Holandska i Belgie, a to vždy čerstvé.
• Pivo spojuje. Vytvoříme komunitu. Nebudeme jen produkčním pivovarem. U nás to bude žít.

Kdo všechno patřil do vašeho týmu?
Celá rodina, každý pomáhá, jak je to každému vlastní, a už máme domluvené dámy do kuchyně, na obsluhu a do farmářské prodejny.

Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?
Anna je Češka, která studovala v Holandsku právo. Martijn je Holanďan, jenž zrovna přijel zpět do Holandska z Indie, a oba se ubytovali náhodou ve stejném bývalém sirotčinci v lese kousek od Utrechtu. Martijn vyráběl vlastní likéry, ale vzdal se své práce, aby odjel s Annou do Prahy, protože potřebovala dostudovat.
Práce se mu nehledala snadno. Když Anna dostudovala, věřila, že jim v Holandsku bude líp, oba si najdou dobrou práci a našetří na dům. Přáli si bydlet na venkově, pěstovat vlastní zeleninu, chovat zvířata a nesedět za obrazovkou.
Vzali se a jeli do Nizozemí, ale Anna tam žít nemohla, pochopila, co na Čechách miluje a co jí tak chybí. Martijn to měl v Čechách obecně rád. A tak se zase po roce a půl stěhovali zpátky do Čech.
Začali budovat život v Čechách, a jak tak chodili do kaváren a restaurací, cítili, že to pořád není ono, že nenachází místo, kde by se cítili uvolněně, kde by byla milá atmosféra, popovídali si s personálem, což je obecně vždycky bavilo. Dozvědět se, co je to za místo, co je to za lidi, prostě poznat příběh toho místa a jídla, které mají na talíři. Už tehdy Anna ráda vařila a zajímala se o zdravější podobu stravování a Martijn dělal lahodné jemné destiláty a likéry.
Měli sen, byť se z Anny stala advokátka a Martijn pracoval jako softwarový inženýr, přáli si mít rodinnou restauraci, kde vládne svoboda projevu pro rodiče i děti, kde si to všichni užijí a nikdo se nezabývá rozlitým džusem nebo špinavými koleny. Ale realizace haprovala. Několikrát už to vypadalo, že našli vhodné místo.
Když se jim narodila Růženka, začali se na restaurace a ubytování dívat očima rodičů, což byl ještě zcela jiný level. Mysleli na to, aby se Růženka v klidu vyspala, aby proklouzli do pokoje a nevzbudili ji, aby do restaurace stačil signál chůvičky z pokoje. Anně bylo záhadou, proč jsou na dětském menu jen smažená jídla, proč proboha nemají dětské příbory a nerozbitné talíře.
Do toho oba pracovali a pracovali, až už Anna dále ze zdravotních důvodů takto pracovat nemohla.
Martijn se do toho pustil zhurta, se základní znalostí češtiny se vrhl na kurz sládka. A uspěl. Což Annu inspirovalo natolik, že se vrhla na kurz kuchaře. Uspěla. Jejich dosavadní znalosti a zkušenosti vůbec nepřišli k zahození, ba naopak, všechno se zužitkovalo. Co ale ani jeden z nich netušil, bylo, jak moc jejich nápad nadchne kamarády a kolik lidí s nimi bude chtít pracovat, pomáhat a ochutnávat pivo.
Anna si přála zajistit své rodině a nejbližším stabilní práci, kam budou chodit s úsměvem a kde se budou moci realizovat. A tak si řekla, že až její táta pivovar dostaví, bylo by skvělé, kdyby zajišťoval distribuci. A pak Martijnův táta řekl, že jde do důchodu, ale rád by tu s nimi trávil víc času a pomáhal, takže dostal na starost mikrobiologickou analýzu a pěstování bio hub na mlátě. Růženka byla nadšená, nejdřív prakticky ani jednoho dědu nevídala a najednou si s nimi může často hrát. Kamarádka Evča je obecně velmi akční a aktivní, se třemi dětmi a koňmi zvládá s klidem organizovat nemožné.

Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?
Na přípravě jsou nejtěžší věci, které neovlivníte, takže stavební, potažmo vodoprávní řízení, lidský faktor a koronakrize. Procházíme druhou vlnou zpoždění, je to opravdu velká lekce. Vše, co bylo naplánováno, je ve výsledku jinak a my jedeme na vlně a jakžtakž to kočírujeme, hlavně aby se vše řádně dokončilo a my nepropásli letní sezónu. Na druhou stranu můžeme jen doufat, že skončí omezení v souvislosti s koronavirem a v lidech se rozproudí zvědavost a touha si to užít.

Co byste doporučili ostatním, pokud chtějí realizovat svůj nápad?
Podnikatelský plán pomáhá zformovat myšlenky a naučí myslet prakticky, ale ve výsledku je vše jinak. Je třeba počítat s tím, že bude třeba jednat flexibilně a využít každou šanci, byť to nebude podle plánu. Situace usnadní, máte-li vlastní zdroje, záložní řešení a finanční rezervu.

Na čem pracujete teď?
Dokončujeme budovu pivovaru, budujeme pivní klub a farmářskou prodejnu. Hledáme farmáře ke spolupráci, vymýšlíme koncept zahrad a rozvozové trasy.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.

Foto: Beatrijs Irving

Články, které by Vás mohli zajímat

Zanechte odpověď