Žijeme tady: Kola narůžovo zdarma pro podporu cyklistické dopravy

Skupina přátel opravila a nabarvila jízdní kola narůžovo a nabídla je k užití zdarma. To všechno proto, aby podpořila cyklistickou dopravu v místě, kde žijí. Nechte se inspirovat zajímavým nápadem.

Kdo všechno patřil do vašeho týmu?

V týmu jsme dva kamarádi, Martin Petřík a Vojta Němec. Oba spadáme do našeho občanského sdružení Žijeme tady.

O čem váš projekt je?

Projekt má za úkol podpořit cyklistickou dopravu, využít stará nepotřebná kola a spojovat místní obyvatele. Od místních lidí jsme začali poptávat nepotřebná kola, která jsme poté dali dohromady s obyvateli do přijatelného stavu a nabarvili narůžovo, aby byla jasně poznat a zamezilo se krádeži. Vybrali jsme několik míst, kde by bylo vhodné dát stojany. Zejména na autobusových zastávkách a u míst, kde bydlí větší počet lidí. Myšlenka je, že obyvatel využije kolo například ráno cestou na autobus a při cestě zpět. Projekt má v podstatě dát najevo, že lze udělat téměř zadarmo a s užitkem systém městských kol, který jinak stojí obrovské sumy.

Jakým způsobem jste na takový nápad přišli?

S nápadem přišla jedna místní obyvatelka Suchdola, nás nápad nadchul a následně ho podpořila i radnice, se kterou jsme projekt probírali.

Co bylo při přípravě projektu nejtěžší?

Nejtěžší bylo asi vhodně informovat obyvatele jednotlivých věkových kategorií. Největší užitek přinesl asi místní zpravodaj, kdy je ale nutné dát vše dopředu. Na facebooku jsme oslovovali spíše mladší a středního věku. Další zkouškou byl první týden provozu, kdy jsme zaznamenali velmi pozitivní ohlas, ale po třech dnech nalezli polovinu kol totálně zničených pod skálou v potoce.

Co byste doporučili ostatní, pokud chtějí realizovat svůj nápad?

Ostatním bychom doporučili, ať do toho jdou a nenechají se odradit negativním myšlením, byrokracií a neúspěchem. Nakonec, minimálně pro svůj dobrý pocit to smysl má.

Do čeho se pustíte teď?

Do budoucna plánujeme udržovat projekt na Suchdole a zamyslet se nad dalšími lokalitami. Láká nás něco podobného, propracovanějšího v centru Prahy. Nadále také budeme sbírat podněty od občanů a uvidíme, co půjde zrealizovat dalšího.

Rádi byste něco podobného uskutečnili u vás? Spojte se s Žijeme tady na FB: https://www.facebook.com/ZijemeTadySuchdol.

404527_303363773119486_956782509_n

Related post

Leave a Reply

MámNapad.cz