Cenu Rafael Nadace Vodafone získává aplikace Včelka

 Cenu Rafael Nadace Vodafone získává aplikace Včelka

Cena Rafael Nadace Vodafone za využití ICT inovace pro důstojnější život lidí se zdravotním postižením byla dnes na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha udělena sociálnímu podniku Levebee za projekt Včelka. Online aplikace Včelka zlepšuje úroveň čtenářských dovedností, pomáhá dětem při obtížích se čtením, zejména dětem s dyslexií. Jejímu dalšímu rozvoji napomůže 200.000 korun, které její tvůrci získali od Nadace Vodafone současně s cenou navrženou profesorem, akademickým sochařem Marianem Karlem, jehož díla jsou zastoupena v mnoha světových muzeích.

„Cenu Rafael Nadace Vodafone udělujeme řešením, která pomocí informačních a komunikačních technologií výrazně mění životy lidí s postižením k lepšímu. Těší nás, že loňský vítěz Vozejkmap.cz zdvojnásobil za rok počet uživatelů, kterým dává větší svobodu v pohybu po městě, a věříme, že osobnímu trenéru čtení Včelka se povede to samé,“ říká ředitelka pro CSR a korporátní komunikaci Vodafone Czech Republic a.s. Adriana Dergam. Včelka je určena dětem, studentům, dospívajícím a dospělým, kteří mají problémy se čtením spojené nejčastěji s dyslexií. Začínají ji používat také lidé po mrtvici. S aplikací pracuje již zhruba 30 pedagogicko-psychologických poraden, ve 40 školách je využívána pro výuku čtení i gramatiky a individuální nápravy čtení nejen pro dyslektiky. Uplatnění nachází i u cizinců, kteří se učí novou abecedu a češtinu jako cizí jazyk. Včelka je zdarma dostupná pro všechna dětská oddělení knihoven v ČR.
swiss movement super clone rolex watches for sale.swiss made e cigaretter are value to buy online.

Aplikaci vyvinula společnost Levebee s.r.o. ve spolupráci s předními odborníky. Testování aplikace probíhalo od jara 2015, plná verze byla spuštěna v září 2015. Za pět měsíců si ji vyzkoušelo alespoň v bezplatné části na 3000 uživatelů a dále pokračuje v používání v placené verzi asi 350 zájemců.

Každý čtenář nejprve projde důkladnou automatickou diagnostikou čtenářských dovedností. Na základě výsledků aplikace Včelka automaticky navrhne seznam cvičení specificky zvolených pro daného čtenáře. Výsledky cvičení v kombinaci se subjektivním ohodnocením jejich obtížnosti jsou použity pro přizpůsobení jednotlivých cvičení či celého seznamu cvičení dle aktuálních dovedností čtenáře. To znamená, že aplikace je adaptivní a v reálném čase se čtenáři přizpůsobuje.

Včelka je dostupná kdykoliv a kdekoliv skrze webový prohlížeč, v přípravě jsou i tabletové aplikace pro platformy Andorid a iOS, které si žádají především rodiče pro off-line používání.

„Finanční odměnu použijeme mimo jiné na vytvoření obsahu pro anglickou verzi aplikace, která by tak mohla pomáhat řádově vyššímu počtu dětí po celém nejen anglicky mluvícím světě. V začátcích výuky angličtiny bude Včelka využitelná i pro všechny děti začínající se učit anglicky jako cizím jazykem pro jejich správné čtení angličtiny,“ říká jednatel Levebee s.r.o. Michal Zwinger.

Zdroj: PROTEXT

Related post

Leave a Reply

MámNapad.cz