Piva z menších pivovarů jsou stále žádanější! Co si zařídit vlastní pivovar?

V minulých dvaceti letech na našem trhu významně stoupl počet menších pivovarů. Jedná se většinou o oblastní pivovary s působností v okrese nebo o malé pivovary pro vaření piva do vlastních hospod a restaurací a pro jejich přímý prodej. Takové pivovary rozhodně nemají záměr konkurovat národním značkám, ale podle posledních průzkumů jsou stále žádanější. Obliba neklesá, ale zvyšuje se. Možná právě nyní je ideální čas začít přemýšlet také o vlastním pivovaru.

Restaurace a hospůdky s vlastní pivem
Česká populace v současnosti přikládá v oblasti restauračních zařízení stále větší důraz na vlastní výrobu. Stačí se podívat například do kuchyní. Mnohem více jsou ceněny restaurace, které vaří z čerstvých, nejlépe vlastních surovin. Taková reklama je nejužitečnější. A právě restaurace s vlastními druhy piv jsou žádanější v současnosti také mnohem více. Vlastní pivo je známkou prestiže a také toho, že majitel to myslí vážně a že chce svůj podnik provozovat svědomitě a co nejlépe. I když to na první pohled nevypadá, tak zákazníci si toho cení. Buďte první ve svém městě nebo regionu! O stoupající popularitě minipivovarů se můžete dočíst zde.

Je to vůbec možné realizovat?
Tuto otázku si klade asi každý, kdo o zřízení domácího pivovaru přemýšlí. Je jasné, že pro výrobu piva je zapotřebí větší místnost, než je průměrná koupelna českých domácností, ale nemusí se jednat ani o rozlohu sportovní haly. Postačí klasické sklepní prostory pod restauračním zařízením. Moderní restaurační pivovary pro menší provozy jsou (v porovnání s průmyslovými pivovary), malá kompaktní zařízení, která umožňují vařit pivo téměř všude. Samozřejmě při dodržení bezpečnostních a hygienických podmínek. Výroba restauračních pivovarů v dnešní době nemusí být složitá.

Malé pivovary v mnoha různých provedeních
Přestože pivovary do malých provozů jsou mnohem menší, rozhodně nijak neztrácí na svých funkcích a postupech. I v těchto modelech je totiž možné vyrobit klasická česká piva s technologií spodního nebo svrchního kvašení. Při správné volbě surovin a technologických postupů je možná i výroba cideru a nechybí ani piva světlá, polotmavá, tmavá, pšeničná, piva typu stout, ale, pale ale, white beer a mnoho dalších typů piv.

Na koho se obrátit?
Naštěstí i na našem trhu jsou prodejci nakloněni vzniku malých domácích pivovarů a tak i u nás můžeme najít specialisty na zařízení moderních kompaktních pivovarů. Stačí navštívit stránku Českéminipivovary.cz, kde se o tomto tématu můžete dozvědět mnohem více. Na těchto stránkách jsou nabízené restaurační minipivovary značky BREWORX v zastoupení mnoha typů pro výrobu různých druhů piva. Pro každý typ je připraven ceník minipivovarů s možností volby individuálního vybavení. Samozřejmě, že většina majitelů restaurací s vlastním minipivovarem není sládkem s dvacetiletými zkušenostmi. Samozřejmostí při zakoupení pivovaru je také komplexní zaškolení v procesu výroby piva.

Články, které by Vás mohli zajímat

Zanechte odpověď